Simon woont in Senegal

04-03-2024
Hoi, ik ben Simon Kieviet en ik ben elf jaar. Toen ik een jaar oud was, verhuisden mijn ouders naar Senegal. In dit land in West-Afrika is bijna iedereen moslim. Er wonen maar heel weinig christenen. En moslims die tot geloof in Jezus komen, worden door hun familie buitengesloten.

In Senegal wonen verschillende stammen. Dat zijn groepen mensen die bij elkaar horen omdat ze dezelfde voorouders hebben. De Wolof-stam vormt de grootste groep (43 procent van de bevolking). Dan heb je de Fula of Fulani (34 procent), de Serer (14 procent) en de Diola (5 procent). Ook zijn er nog wat kleinere bevolkingsgroepen.

Je kent de Fulani misschien omdat sommige van hen terrorist zijn en christenen aanvallen. In Nigeria bijvoorbeeld. Maar weet je dat de meeste Fulani heel aardig zijn? Ik heb zelfs een vriend die Fulani is. Hij heet Lamine* en hij zit bij mij in de klas. Hij woont ook bij mij in de buurt. Lamine is moslim. We praten niet zo vaak over ons geloof.

Hier schaak ik met mijn vriend LamineHier schaak ik met mijn vriend Lamine


Droom


Mijn ouders vertellen wel veel over Jezus. Mijn vader steunt de Fulanikerk. Daar is er maar een van in het hele land en er zijn maar twee families lid van. Dat zijn ongeveer tien tot vijftien personen. Mijn moeder is dokter en leidt een christelijk ziekenhuis. Ze behandelt elke patiënt met heel veel liefde en aandacht. Daarmee wil ze laten zien dat God goed is. Ze vertelt het Evangelie aan patiënten of ze bidt met hen. Soms krijgen mensen een droom over Jezus. Ze voelen zich dan heel blij vanbinnen, maar begrijpen niet precies over Wie ze hebben gedroomd. Mijn moeder legt dan uit wie Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan.

Er zijn maar heel weinig Fulani-christenen omdat ze geen christen durven worden. Ze weten dan dat ze worden buitengesloten door hun familie. Dat vinden ze heel erg omdat familie voor hen heel belangrijk is. We kennen een moslimman die christen werd. Hij heet Diallo* en is getrouwd met twee vrouwen. Dat komt hier wel vaker voor. De familie van de eerste vrouw accepteerde niet dat Diallo christen was geworden en ze hebben haar aan een andere man uitgehuwelijkt. Gelukkig heeft hij nog wel contact met zijn zoons. Maar hij is heel verdrietig dat hij een van zijn vrouwen moet missen.

Christelijke begrafenis


Toen een christelijke arts, dokter Soh, overleed, kwamen zijn familieleden om hem rouwen. Maar een dag voor de begrafenis vertrokken ze. Ze wilden niet bij de christelijke begrafenis zijn. En een andere moslimman, Maki, heeft zijn vrouw en kinderen nooit meer gezien toen hij tot geloof kwam in Jezus. Ik denk niet dat het zo moet gaan. Maar ik vind het wel goed dat mijn ouders over Jezus vertellen. Zelfs al krijgen mensen dan problemen. Want zonder Jezus zijn ze niet gered! Bid je dat de mensen die tot geloof komen, niet meer vervolgd worden en dat nog veel meer mensen in Senegal  christen worden?

*vanwege de privacy zijn de namen veranderd.
Medewerker aan het woord:
Bid je mee?

Bid dat veel moslims Jezus leren kennen als de Weg, de Waarheid en het Leven. Bid ook dat je liefde krijgt voor moslims.

- Stef
Terug naar overzicht