Mijn vader in de gevangenis

05-12-2023
Heb je me gezien? Mensen over heel de wereld zagen mij in een filmpje. Dat vind ik best leuk! Maar het verhaal achter het filmpje is eigenlijk heel verdrietig: het gaat over mijn vader, die ik meer dan een jaar moest missen.

Ik heet Geng Haochong. Ik ben 11 jaar en woon in China. Mijn vader is voorganger van de Church of the Rock, dat betekent Kerk van de Rots. Onze kerk gelooft dat Jezus onze Rots is en ook het Hoofd van de kerk. Onze regering wil dat niet. Die wil dat de regering de baas is in de kerk. Daarom vinden ze mijn vader, die voorganger is, gevaarlijk.

Op 5 december 2021 hield mijn vader een kerkdienst in een klein afgelegen dorpje. Opeens waren er allemaal politieagenten. Met een hoop kabaal namen ze alle kerkgangers mee naar het politiebureau. Daar werden ze ondervraagd. Ik was bang: wat zou de politie gaan doen? Mijn vader en mijn moeder werden allebei op het politiebureau opgesloten.

OpgeluchtGelukkig kwam mijn moeder na tien dagen weer naar huis en ook mijn vader was na twee weken weer vrij. Wat was ik opgelucht. Eindelijk durfde ik weer buiten te spelen met vrienden. Maar al snel daarna werd mijn vader weer opgepakt.  

De politie zei dat hij ‘illegale bijeenkomsten’ had georganiseerd en daarmee ‘de orde had verstoord'. Op 25 januari 2022 was het duidelijk: mijn vader moest naar de gevangenis. Wat heb ik toen gehuild!

Meer dan een jaar kon ik niet met mijn vader voetballen, ik kon hem geen knuffel geven voor ik naar bed ging en 's avonds bij het avondeten was zijn stoel altijd leeg. We mochten eerst niet eens bij hem op bezoek komen in de gevangenis, omdat er corona was. Zelfs toen mijn vader ziek werd, mochten we hem niet opzoeken. Gelukkig kon dat later wel weer.

Maar weet je waarom ik nu  over heel de wereld bekend ben? Op 19 maart dit jaar kwam mijn vader vrij! Wat een feestdag was dat! Samen met mijn moeder en christenen uit onze kerk ging ik hem ophalen. Het eerste wat ik deed, was hem een heel dikke knuffel geven. Wat had ik dat gemist! Iemand filmde ons en dát filmpje staat nu op internet. Heb je het nog niet gezien? Neem dan hier een kijkje:

https://www.youtube.com/watch?v=q3dJfXvry64
Terug naar overzicht