Maak een tukel!

Op de foto zie je een Sudanese hut. Je noemt deze hutten tukels (spreek uit als: tookulz). Het zijn hutten met kegelvormige daken. Veel Sudanese gezinnen wonen in zo’n tukel.

De daken zijn gemaakt van gras- of graanstengels, die netjes laag over laag zijn neergelegd. Sommige daken zijn zo lang, dat ze bijna de grond raken.
 
Maak zelf een tukel
Wat heb je nodig?
Stevig papier of karton
Schaar
Schoteltje of schaaltje (iets ronds)
Nietmachine, plakband, lijm
Grashalmen, satéprikkers of woldraadjes

Om het dak van een tukel te maken heb je een ronde vorm nodig. Bijvoorbeeld een schoteltje of een schaaltje. Leg het op het papier of karton. Ga met een pen langs het schoteltje en zo krijg je een mooie cirkel op je papier. Knip deze uit en zet een stip in het midden van de cirkel. Maak een knip vanaf de rand naar de stip.  Schuif de randen over elkaar en plak of niet de randen aan elkaar om een kegel te vormen. Je kunt de kegel nu beplakken met echte grashalmen. Je kunt ook satéprikkers of woldraadjes gebruiken.
 
Om de muur van de hut te maken, knip je een rechthoek uit het karton en niet/plak je de uiteinden aan elkaar. Zorg dat je muur kleiner is, dan je dak. Knip een deur uit de muur en zet  het dak bovenop de muur. Even vastplakken en klaar is je eigen tukel!
 
Tip! Maak een gleuf in het dak; maak van karton een vloer in je tukel en je hebt een spaarpot!

Top! Spaar ook voor kinderen in vervolging. Kijk hier hoe je het gespaarde geld bij SDOK krijgt. Vergeet niet om een foto te sturen van jou en je tukel! Dat kan naar stef@sdok.nl.