Maak een tol

In Maleisië zijn niet alleen kinderen gek op tollen. Ook volwassenen vinden het leuk. Er vinden echte ‘tolwedstrijden’ plaats op speciale veldjes. De kunst is om een ander het veld uit te tollen en het doel is natuurlijk dat jouw tol het langst blijft draaien. Er zijn tollen die meer dan 5 kilo  wegen en sommige kunnen wel langer dan een uur draaien!
Wat heb je nodig:
1 (gekleurd) vel papier van A4 formaat
schaar

Hoe maak je een tol?
Neem een vel A4 papier en vouw deze door de helft.  Op de vouwlijn doorknippen.
Vouw allebei de helften in de lengte door de helft.
Leg de gevouwen helften met de open kant naar je toe op tafel en vouw de linkerhoeken van boven naar beneden. Vouw daarna de rechterhoeken van beneden naar boven.
Leg nu de twee stukken kruislings op elkaar, zoals op de foto. Vouw hoek nummer 1 naar binnen, vouw dan hoek 2 naar binnen en dan hoek 3 en vouw hoek vier met de punt onder hoek 1.
Je hebt nu een stevige papieren tol. Om aan de onderkant een puntje te krijgen, moet je het schuin door de midden vouwen en weer terugvouwen. Draai je tol een kwartslag en maak weer een vouwlijn schuin door de midden en ook weer terugvouwen.
Taadáá, klaar is ‘ie! En tollen maar. Je kunt hem nog leuk versieren. Er zijn nog meer simpele manieren om een tol te maken. 

TIP voor een kinderfeestje: laat ieder kind een tol maken en versieren. Organiseer daarna een tolwedstrijd.

Bekijk hier een filmpje over hoe je de tol maakt.
Bekijk hier een filmpje over een hele grote tol die wel twee uur kan draaien!